Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Evenimentul Zilei
Anul şi data apariţiei: 04.03.2007
Tematica: discursul vis a vis de autonomie
Categoria articolului: editoriale
Titlul articolului: Misiunea lui Bela, autonomia
Acces online: https://www.evz.ro/detalii/stiri/misiunea-lui-bela-autonomia-432819.html


 

Marko Bela a castigat ieri un nou mandat de patru ani in fruntea UDMR si trebuie sa mentina formatiunea in parlament si dupa alegerile din 2008.

Misiunea este mai grea ca oricand, iar alegerile europarlamentare reintroduc tema autonomiei pe agenda electorala. Singurul candidat pentru sefia UDMR, Marko Bela, a fost ales cu 436 de voturi pentru, iar alti 42 de delegati au fost impotriva realegerii sale. Din cate se pare, impotriva ar fi votat si delegatii din Timis, organizatia care, zilele trecute, l-a primit in randurile sale pe episcopul Tökes Laszlo.


Marko Bela a spus ca ceea ce l-a determinat sa candideze la un nou mandat a fost Transilvania, si le-a promis maghiarilor ca se va obtine autonomia culturala si, in cativa ani, si autonomia teritoriala. "Noi credem ca aceste deziderate pot fi oricand atinse printr-o colaborare si printr-un dialog intre minoritate si majoritate. Nu poate sa fie un act unilateral  realizarea acestei autonomii. Este nevoie de legi, de reglementari acceptate si de majoritate. Acest lucru este posibil."

Primarul din Miercurea-Ciuc, Robert Kalaman, a declarat pentru Mediafax ca sprijina referendumul organizat de Consiliul National Secuiesc. "Nu comentez atitudinea celorlalti lideri UDMR. Vom face toate diligentele ca actiunea sa se petreaca nu numai in municipalitate, ci in toate localitatile din intregul areal Ciuc", a spus Kalaman.

Radicalizarea trezeste nationalismul

Analistul politic Bogdan Teodorescu explica atitudinea radicala a conducerii UDMR prin apropierea alegerilor europarlamentare. "UDMR si-a radicalizat atitudinea pentru ca vin alegerile europarlamentare. 2007 este an electoral, iar toate actiunile partidelor trebuie judecate din aceasta privinta."

UDMR-ul trebuie sa tina cont nu numai de adversarii politici, ci si de Uniunea Civica Maghiara (UCM): "UDMR are un public-tinta care isi doreste autonomia si atunci se misca in acea directie si reincarca tema autonomiei. Ei se confrunta si cu UCM si risca sa obtina un 4,9a in alegerile din 2008. Iesirea UDMR din parlament ar fi o catastrofa pentru maghiari si un dezechilibru pentru noi toti".

Radicalizarea mesajului UDMR va influenta nu numai discursul celorlalte partide, ci si intentia de vot. Bogdan Teodorescu explica: "Pe tacerea maghiarilor, o parte din electoratul nationalist se orienteaza spre alte zone: ce se intampla in justitie, in economie. Insa, miscarea UDMR va duce la radicalizarea mesajului PNG  si PRM. Chiar si celelalte partide au un discurs impotriva autonomiei. UDMR va incerca sa capaciteze electoratul maghiar, iar celelalte partide vor lupta pentru cel roman."

"Autonomia e o tema invechita"

Analistul nu crede ca UDMR-ul va iesi de la guvernare, dar nu este exclus ca acest lucru sa se intample. "Este doar un joc politic. Insa, fluiditatea foarte mare a clasei politice poate conduce la orice rezultat. UDMR nu vrea sa iasa de la guvernare, dar daca se ascute lupta, ar putea s-o faca."

In opinia lui Teodorescu, autonomia teritoriala este o tema care nu mai are actualitate. "Este invechita si nu-si mai are rostul in actualul context al Uniunii Europene. In ceea ce priveste autonomia culturala, mi-e neclar ce vor sa obtina, pentru ca foarte multe lucruri s-au rezolvat. Exista placute bilingve si s-a introdus invatamantul in limba materna, a fost introdusa limba maghiara in administratie si justitie. UDMR are meritul ca s-a batut pentru drepturile minoritatii si a facut-o in parlament, nu pe strada."

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.